Stöd mitt RAAM genom att bida till min insamling till Cancerfonden (klicka på loggan)

tisdag 20 januari 2009

Hälsingland runt (nord-östra delen)

Härligt med vinter. Här är cykeln efter hemkomsten.


Efter en veckas jour på brandkåren med enbart cykelpendling till jobbet var längtan efter en långtur stor. Stack iväg vid niotiden på en solorunda genom nordöstra Hälsingland.
Har kört samma runda ett antal gånger tidigare men aldrig på vintern med mtb. Distansen är drygt 17 mil och går till största delen på vägar med mycket lite trafik.

Började att åka söderut längs Ljusnans dalgång för att efter några mil svänga rakt österut förbi Nianfors och ut till kusten vid Njutånger. Njuta blev det väl inte så mycket av under dessa sex första milen av turen. Det blåste nämligen syvöstlig vind vilket betydde motvind.
Mellan Njutånger och Iggesund (5 km.) måste man följa E4:an. Som tur är så finns det cykelbana så man behöver aldrig ut i trafiken.
Norr om Iggesund tar jag en liten krokig och kupperad väg längs kusten upp till Hudiksvall.

Nu har jag cyklat 9 mil och det är dags för lunch. Snabbstopp vid Mc Donalds och sedan med hård vind i ryggen på den smala, krokiga och kupperade vägen över Hög förbi gravhögar från vikingatiden, mellan de stora Dellensjöarna till Delsbo.

I Delsbo tänkte jag stanna till på Nya Konditoriet för en semla. Men jag kände mig oförskämt pigg för att ha cyklat 14 mil, så jag blåste förbi.
Nu hade det mörknat och dessutom börjat snöa kraftigt och när jag kom upp på bergen mellan Delsbo och Järvsö efter Kalvstigen så var det en decimeter nysnö på vägen. Det gällde att hålla sig till de få bilspår som fanns där. Det var mycket jobbigt att överhuvud taget ta sig fram där och någon högre fart på cykeln var inte att tänka på.

Nöjd men min dag återvände jag till hemmet efter ca. nio timmars utflykt.

1 kommentar:

  1. Härlig runda. Kul att du skaffat blogg också. Den kommer bli spännande att följa.
    /Johan

    SvaraRadera