Stöd mitt RAAM genom att bida till min insamling till Cancerfonden (klicka på loggan)

fredag 10 juli 2009

Budapest-BeogradJa förhoppningarna om en fin tur längs med Donau från Budapest var inte speciellt stora när vi lämnade Sverige efter midsommarhelgen.
Men efter några dagars spa-badande i de fantastiska gamla turkiska badpalatsen i Budapest hade jag blivit så pass bra i min förkylning att vi beslöt att montera ihop vår Bike Friday och i alla fall köra de fem milen till nästa thermalbad (spa) söder om Budapest i Rackeve.Dagen efter utomhusbadandet i Rackeve kände jag hur krafterna återvände och efter det fortsatte vi med dagsetapper på 10-15 mil in i Serbien och Kroatsien.


Det var varma och soliga dagar över den bördiga Ungerska pustan. Men varje eftermiddag gällde det att söka skydd i någon bar eller restaurant för att undkomma det obligatoriska åskvädret med hällregn.

Donau var rätt så översvämmad och vi såg på nyheterna att det var väldiga skyfall i Österrike och södra Tyskland.
Efter att vi passerat gränsen till Serbien blev det ganska tydligt hur fattigt det var där jämfört med Ungern. Vi cyklade mycket på små vägar som passerade genom byar och mindre städer. Det går att cykla på stigar längs med floden men dessa var oftast geggiga efter de dagliga åskskurarna och efter att ha vurpat en gång så beslöt vi oss för att undvika dem.

Människorna där på landsbygden var mycket vänliga och hjälpsamma men tyvärr så sätter språksvårigheterna stopp för några närmare kontakter.
Hästdragna vagnar var ett vanligt förekommande fordon och efter de små vägarna hejade vi ofta på fåraherdar som var ute och vaktade sina får.Nöjda nådde vi Belgrad efter 6 dagars cyklande och har därmed klarat av ännu en etapp på vårt projekt att cykla efter Donau från källan till Svarta Havet.

1 kommentar:

  1. Oj då! Vi som tyckte att det var dåliga vägar i Ungern. För några år sedan cyklade vi från Donaus källa till Budapest och jag minns tydligt hur fattigt vi tyckte det var i Ungern med gropiga jordvägar och åsnor. Kontrasten var stor mot Österrikes förstklassiga välskyltade cykelvägar.

    SvaraRadera